1. Haberler
  2. EMEK
  3. Depremde gönüllü olarak çalışmalara katılan ve işten atılan Ümit Şimşek basın açıklaması düzenledi

featured
service

Haber Merkezi: Maraş merkezli depremde yıkımı yaşayan kentlerde son resmi açıklamalara göre 45 bin 968 kişi hayatını kaybetti. Depremin ikinci günümden itibaren bölgeye arama-kurtarma ve insani yardım dağıtmak, dayanışmada bulunmak için yüzlerce kişi gönüllü olarak gitti. Gönüllü çalışmalara katılan birçok kişi işlerinden atıldı.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Piya Gıda’da çalışan Ümit Şimşek depremin ilk günlerinde gönüllü olarak bölgeye gitti ve çalışmalara katıldı. Coca Cola distribütörü Piya Gıda Ümit Şimşek’i senelik izin talebine karşın evrakta sahtecilik yaparak işten attı. İşten atılmasını teşhir eden Ümit Şimşek dün (04.03.2023) Piya Gıda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına ŞEKER-İŞ Sendikası ve DERİTEKS de katılarak dayanışma gösterdi.

ŞEKER-İŞ Sendikası adına söz alan temsilci, bütün ülkenin dayanışma ruhuyla hareket ettiği dönemde Ümit Şimşek’in de deprem bölgesine yardım etmek için gittiğini ve Piya Gıda tarafından haksız ve hukuksuzca işten atıldığını belirtti. DERİTEKS adına konuşan temsilci ise, ilk defa bir basın açıklamasına bu kadar insani ve vicdani değerlerden utanarak geldiğini belirterek başladı. Ümit Şimşek ile dayanışma içerisinde Maraş’ta olduğunu ve Şimşek’in kalacak yeri olmamasına rağmen eksi 25 derecelik soğukta insanlara yardım ettiğini ifade eden temsilci, Şimşek’in izin almasına rağmen yalnızca imza atmadığı gibi uyduruk gerekçelerle işten atıldığını söyledi. Son olarak Piya Gıda patronlarına seslenerek, depremden sonra sanmayın ki burayı unuturuz, başımızı çeviririz, kapınıza geleceğiz diyerek dayanışmayı ve mücadeleyi yükselteceklerini belirtti.

Ümit Şimşek’in işten çıkarılması karşısında okuduğu basın metninin tamamı şöyle:

PİYA İŞVERENİ EMEK DÜŞMANLIĞINA SON VER!

Henüz bir sene önce sendikalı oldukları için işçilerini sorgusuz bir şekilde işten atan Piya Gıda işvereni bugün de deprem bölgesine gönüllü olarak giden işçisi Ümit Şimşek’i devamsızlık gerekçesiyle işten atmıştır.

Dünyanın en ünlü markalarından birisi olan Coca Cola’nın onaylı dağıtıcısı olarak faaliyet yürüten Piya Gıda, kabarık işçi düşmanı siciline birisini daha eklemiş bulunuyor. Kendi çıkarları için her türlü hukuksuzluğu yapmaktan ve işçilerine yaptırmaktan çekinmeyen Piya Gıda işverenleri, söz konusu işçisinin hakkı hukuku olunca sessizliğe bürünmekte ve tüm kamuoyunun vicdanını sızlatacak kararlar almaktan çekinmemektedir.

6 Şubat tarihinde yaşadığımız sarsıcı deprem felaketinin ardından, büyük bir dayanışma ruhuyla ülkenin dört bir yanından gönüllüler deprem bölgesine adeta akın etmiş, bu felaketin yaralarını sarmaya çalışmışlardır. Arama kurtarma faaliyetlerinin simgesi olan maden işçilerinin nezdinde, işçi sınıfının mütevaziliğini ve dayanışmasını hissettiğimiz bu dönemde, geçtiğimiz haftalarda kimi işverenlerin çıkarcı acımasızlığına da şahit olduk. Mersin’den arama kurtarma faaliyetlerine katılan Akkuyu işçileri, Sargın Prefabrik işçisi Sinan Demir ve daha farklı yerlerden adını sayamayacağımız birçok işçi, devamsızlık nedeniyle işten atıldılar. Geçtiğimiz hafta bu ayıba Piya Gıda işvereni de dahil olmuş ve deprem bölgesine yardıma giden Ümit Şimşek’i tazminatsız bir şekilde işten atmıştır.

Türkiye halkının büyük bir fedakarlıkla birbirine kenetlendiği bu dönemde daha fazla kâr hırsıyla yanıp tutuşan kimi işverenler, emekçinin alın terine, tazminatına dahi göz koyarak, büyük bir iştahla işçilerini işten atmaktadırlar. Bu konuda kötü ünüyle tanınan Piya Gıda işvereni, pandemi döneminde aktif olarak çalıştırdığı işçilerinin sigortasını dahi yatırmadan, devletin ödediği Kısa Çalışma Ödeneğinden istifade ederek kasasını doldurmuş, sendikalı olduğu için işçilerini işten atmış, şimdi de yardım seferberliğine katılan bir işçisini tazminatsız bir şekilde işten atmıştır.

Hiçbir vicdani ve ahlaki anlayışla açıklanamayacak bu tutumu nedeniyle Piya Gıda işverenini teşhir ediyoruz. Tüm duyarlı kamuoyunu, halkımızı ve emek dostlarını, Piya Gıda’nın bu vicdansız tutumunu protesto etmeye davet ediyoruz.

Yaşasın Sınıf Dayanışması!

Birlik-Mücadele-Zafer!

Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Devrimci Demokrasi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin